Hoe het begon – jan 2017

Anja Bos

Mijn eerste blog gaat niet over een van mijn vele reizen, maar over mijn innerlijke reis. Hoe ben ik als personal shopper voor reizen gestart?

Sinds de start van mijn carrière werk ik in de reisbranche. Ik ben begonnen bij de allround touroperator Hotelplan. Op mijn 30e trad ik in de voetsporen van mijn vader en werd ik directeur van Reisburo Ad Bos. Ik nam het bedrijf over en was 10 jaar lang verantwoordelijk voor de vier vestigingen samen met een team van ruim 15 reisadviseurs. Ik was zeer trots op de resultaten die we daar hebben behaald, waaronder de 3 titels als beste reisbureau van de provincie Utrecht.

In 2011 besloot ik het bedrijf te verkopen. We hadden de opkomst van het internet en de economische crisis getrotseerd en het was voor mijzelf tijd om verder te gaan. Toen kwam Zoover op mijn pad die in 2012 besloot een eigen online reisbureau te starten. Ik ben mede verantwoordelijk geweest voor de opzet van het call center en de introductie van ‘virtuele touroperating’ totdat de nieuwe aandeelhouder besloot om te stoppen met de retail activiteiten. Mijn team van 12 collega’s vonden allemaal een nieuwe baan en ik besloot een sabbatical te nemen.

Na 20 jaar werken in de reisbranche was het wel eens tijd voor een time-out. En zo werd 2016 een heel leerzaam jaar. Ik stelde dat jaar vast aan welke eisen mijn nieuwe job moest voldoen. Ik zocht een echte uitdaging, besefte dat ik veel energie kreeg uit het ontzorgen van anderen. Wilde creatieve concepten maken. Zowel hands-on als strategisch werken met ook een ideologische grondslag, want ik wil graag een bijdrage leveren aan een betere omgeving.

Ik geloof dat reizen, andere landen bezoeken, nieuwe culturen ontdekken, ertoe doet. Het opent onze harten en zorgt voor meer begrip voor elkaar. Zo maakt reizen de wereld een beetje mooier.

Veel mensen krijgen stress van het organiseren van hun vakantie en zien op tegen uren of zelfs avonden zoeken op internet. Hey, hiermee zou ik mensen kunnen ontzorgen? Ik heb immers meer dan 40 landen bezocht. Creatieve inspiratie genoeg. Het puzzelen, wat bij maatwerk rondreizen komt kijken, daar krijg ik veel energie van. Heerlijk om voor elke klant op zoek te gaan naar zijn ‘true places’. Voor de een is dat een luxe resort en voor de ander een B&B of een gastverblijf bij de lokale bevolking. Om de reizen voor klanten helemaal op maat af te kunnen stemmen op de persoonlijke wensen, is onafhankelijkheid een voorwaarde.

En zo startte ik True Places Travel. Als personal shopper voor reizen geef ik onafhankelijk reisadvies. Ik stel zelf reizen samen en als de klant dat wilt, verzorg ik ook alle reserveringen.