Bijzondere ontmoetingen – feb 2017

Jaspars

Vorig jaar kocht ik een schitterend papiersnijwerk van onze vriendin en beginnend kunstenaar Daphne Jaspars. Het was een uitsnede van een schitterende foto van Jimmy Nelson van een Siberische vrouw.

De foto komt uit zijn boek ‘Before they pass away’ waar hij inheemse volkeren met veel respect portretteert . Fotograaf Jimmy Nelson maakte het zijn missie om deze ‘vergeten stammen’ in beeld te brengen en ze een gezicht te geven. Het ontmoeten van andere volken, het leren kennen van andere culturen is mijn belangrijkste drive tot reizen. Zeker nu ik kinderen heb, wil ik ze kennis laten maken met andere culturen.

Een van de meest indrukwekkende reizen was mijn reis naar Suriname. Hoewel ik mij vrijwel in elk land verstaanbaar weet te maken, is het toch wel heel bijzonder dat je in dit verre land in je eigen moedertaal in gesprek kunt gaan met de lokale bevolking. Het begon al in het vliegtuig waar de gezellige Surinaamse dame naast mij de beste tips voor lokale restaurantjes in Paramaribo deelde.

Maar hoe bijzonder was het om een paar dagen door te brengen met de inheemse bevolking in de Surinaamse jungle. Wij logeerden een paar nachten in een hangmat bij een familie. Ik bracht dames tijdschriften mee en er werd hard gelachen om de advertenties met warme winterjassen. De mensen daar leefden van de producten in de natuur, ze wasten zich in de rivier en gebruikten geen kalender of jaartallen. En toch konden we gewoon met elkaar kletsen in het Nederlands en was contact dus snel gelegd. Gelukkig maar, want hierdoor wist ik dat er die avond cavia op het menu stond.

Een lekkernij, maar even niet voor mij.