72 uur in Lapland – oktober 2018

Sledehonden, arctische landschappen en een bezoekje aan het dorp van de Kerstman. Het staat bij veel mensen op de bucketlist. Anja had al eens huskysafari’s en sneeuwscootertochten gedaan in Noors Lapland maar was vooral op zoek naar de Noorderlicht ervaring. En de meeste kans op Noorderlicht heb je in de herfst. Natuurlijk was het een verrassing dat ze bij aankomst een winters wit landschap trof. En dat op 5 oktober!

Levi of Sirkka
Levi is het grootste wintersportplaats in Finland en ligt 170 km boven de Poolcirkel. Door deze ligging is er gegarandeerd sneeuw van half november tot half april en vinden hier half november al de openingswedstijden van de World Cup Alpine skiën plaats. Eigenlijk heet de berg Levi en het dorp zelf Sirkka. Er wonen oorspronkelijk 900 mensen. Het is geheel ontworpen als skidorp en het is gebouwd in een driehoek. Hierdoor zijn alle bars, restaurants, skishops, en ook de skihellingen zelf op loopafstand. Er zijn slechts 6 hotels, maar daarnaast vele appartementen en chalets. Je kunt slapen in het gezellige centrum of in een appartement of chalet net buiten het centrum. Door de vele bomen krijg je zo gelijk het gevoel dat je midden in de bossen verblijft. En toch ben je op loopafstand van het centrum en de skihellingen.
Dat Levi ook veel te bieden heeft in de zomer en herfst hebben wij mogen ervaren. Allereerst biedt het de meest zuivere lucht in bewoonde gebieden ter wereld en daar zijn de Finnen trots op. Maar bovenal genieten we van het sprookjesachtige landschap en de eindeloze vlaktes en uitzichten. Het Finse landschap kenmerkt zich door taigabossen van dennen, sparren en berken, afgewisseld door grote veengebieden en karig begroeid bergland. Uit de bergen stromen grote rivieren naar de Botnische Golf. Kenmerkend voor Lapland zijn de Tunturi, afgeronde kale Bergen die boven het berkenbos uitsteken en hoogtes bereiken tot 1000 meter. De uiterste noordpunt van Lapland is een wildernisgebied van meren en boomloze arctische toendra’s.
In de zomer en in de herfst kan je hier prachtige wandelingen maken, met of zonder gids maar er zijn ook talloze mountainbike paden voor elk niveau. Wij hebben hier de fatbikes uitgeprobeerd, echt een compleet andere ervaring dan mountainbiken.

Sauna is onlosmakelijk verbonden met het Finse leven. Er zijn ongeveer vijf miljoen Finnen en wel 2 miljoen sauna’s. Wat een heerlijke activiteit na een reisdag. Wij vlogen met Finnair in ongeveer 5 uur via Helsinki naar Kittila. Vanaf hier is het maar 20 minuten naar Levi. De gids bracht ons naar het heilige ‘Gods Lake’ vlak naast het dorp Sirkka. We kregen een heerlijke Finse maaltijd van rendier en zalm en een chocoladecake met blauwe bessen toe. Alles van de lokale boerderijen/vissers. Na deze heerlijke maaltijd mochten we een echte Finse houtgestookte sauna uitproberen en niet zomaar een. Het was een floating sauna, dus we voeren naar het midden van het meer waar de stoersten van ons in het ijskoude water sprongen. Heerlijk!
De stilte van het meer en de schoonheid van het witte landschap om ons heen hebben diepe indruk gemaakt.

De volgende dag bezochten we een van de vele huskyparken in de omgeving van Levi. Kenmerkend voor huskies zijn hun vriendelijke karakter. De prachtige amandelkleurige ogen in helder blauw of bruin doen je hart smelten. Tijdens het bezoek aan de huskyfarm werd veel verteld over deze honden en mochten we ook even de puppies zien. Als kers op de taart kwam het witte “kussende” rendier even gedag zeggen. Er was nog te weinig sneeuw voor een sledetochten die ’s winters over het bevroren meer vertrekken. Na een warme drank bij het haardvuur gingen we verder.

In de middag bezochten we een zeer bijzondere accommodatie, namelijk de iglo’s van Levin Iglut. Voor velen staat een nacht doorbrengen in een glazen iglo op de bucketlist. De iglo’s liggen op een hoogte van 340 meter en vanwege de prachtige ligging op de top van de heuvel heb je overdag een adembenemend uitzicht. ‘s Nachts geniet je van een prachtige sterrenhemel en misschien zelfs het noorderlicht…

Op naar wat actie
Levi heeft een nieuw groot ‘Adventure Park’ wat wij mochten uitproberen. Op hoogtes van 7-12 meter klimmen en klauteren en je kiest zelf je route. Ook in de winter is het park geopend. De adrenaline suist door je oren en als je geen zin hebt om zelf te klimmen, geniet je van een heerlijke koffie of lunch in het restaurant met uitzicht op het platform.

Noorderlicht
Door de sneeuwval was er veel bevolking, maar wij gingen die avond op pad met de beste ‘Aurora Hunter’ van de regio. Met een professionele fotograaf op pad om het Noorderlicht te spotten. We maken vanavond goede kans, bemoedigde hij ons. Ik zag het somber in, hoewel de lucht wel opklaarde. Hij bracht ons op ongeveer een half uur rijden naar een adembenemend mooi landschap. Zonder lichtvervuiling en met uitzicht over een meer richting het Noorden, dus meeste kans op succes. We hoorden het meer vriezen, een bijzondere gewaarwording en onze monden vielen open toen we naar boven keken en de Melkweg aanschouwden. Ja, daar zagen wij in de verte een groenige waas. Als ik er niet op gewezen was, had ik het waarschijnlijk niet opgemerkt. Ik was ietwat teleurgesteld. Maar volgens Juha moesten we nu aan de slag met onze camera’s. Ieder van ons had een eigen camera en deze is al ingesteld. Met een afstandsbediening en een statief gingen we aan de slag. 20 seconden, soms wel 60 seconden wachten tot je moet afdrukken en dan klik. Wat een gewaarwording. Wat je met je ogen niet goed kunt zien, ziet de camera wel. Zelfs een dubbele “Aurora” heb ik vastgelegd. Selfies proberen en eindeloos foto’s maken. En dat in de stilte van deze prachtige omgeving. Ondertussen stookte Juha het openhaardvuur op in de Finse Kota waar we ons konden opwarmen met warm, zelf geplukt en geperst bessensap. Stil en onder de indruk reden we naar huis.

Morgen zou een ‘Noorderlichtstorm’ komen, we konden niet wachten.
En inderdaad. De volgende dag maakten we ’s avonds na weer een heerlijke dag een wandeling door de verse sneeuw. De gids wees ons op de dierensporen en in het donker liepen we naar opnieuw een Finse Kota. Hier werd een zalm bereid bij de open haard en werden we warm welkom geheten. Maar we wilden helemaal niet naar binnen, want de eerste groene stroken werden al gespot. We hebben misschien wel een uur buiten in de kou ademloos gekeken naar het dansen van het Noorderlicht. Elke minuut een ander patroon. Wat een ervaring. Ik kan niet anders zeggen dat het magisch is. Finland, I love you!

Vooroordelen
Is Finland duur? Finland is geen goedkope bestemming, maar vergeleken met Zweden en Noorwegen is Finland zeer betaalbaar. Een pizzamaaltijd of een hamburgermenu kost ca. € 15,-. Een 3 gangenmenu rond de € 50,- Voor een biertje of een wijntje betaal je € 8. Daarentegen, een week chalethuur in een vierpersoonschalet kost in de zomer nog geen € 500,- voor een hele week. En dat met openhaard en eigen sauna!
De muggen hebben ze afgelopen zomer door de warmte (ook in Finland was het 30 graden deze zomer) niet gezien. In andere jaren zijn de muggen hier erg tijdelijk en steken ze veel minder dan de muggen die wij kennen.
Is het er koud. Zoals gezegd was het afgelopen zomer in Finland erg warm. Normaal gesproken zijn het gematigde zomers met temperaturen rond de 20 graden. En in de winter kan het kwik dalen tot -30 graden en de meest extreme temperatuur ooit gemeten is zelfs -52. Maar de lucht is zeer droog waardoor de gevoelstemperatuur een stuk hoger ligt. En bij alle activiteiten wordt speciale thermokleding verstrekt.

Anja Bos is eigenaresse van True Places Travel. Anja stelt bijzondere reisconcepten samen, afgestemd op de wensen en eisen van haar klanten. “Mijn specialisaties zijn maatwerk rondreizen naar de mooiste plekken in de wereld en bijzondere lustrumreizen voor jaarclubs en families”. True Places Travel is aangesloten bij Face2Face Travel en maakte deze reis op uitnodiging van Levi Tourist Board.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *