Hoe is het om weer te reizen? – november 2021

In de herfstvakantie reisde ik voor het eerst weer buiten Europa, dat betekent dat ik naar een ‘code oranje’ gebied ben geweest. Een reis, welke door onze overheid wordt bestempeld als ‘hoog risico’ waarvan zij het afraden indien niet-noodzakelijk reizen.

Als professional in de reisbranche, geeft me dat een dubbel gevoel. Ik heb altijd vertrouwd op het oordeel van onze Nederlandse regering als het gaat om reisadviezen, ze willen de burgers immers  beschermen en attenderen ons op de risico’s van reizen in andere landen. Helaas is uit de afgelopen Corona-tijd gebleken dat soms ook politieke overwegingen de reisadviezen beïnvloeden. Kortom, of het wel of niet veilig is om te reizen, bepaal ik nu zelf. Ik heb me verdiept in de situatie van het land, voldaan aan de inreisverplichtingen en we zijn vertrokken.

Mijn hart maakte een sprongetje toen we ’s ochtends wakker werden van de geluiden en geuren op onze bestemming. Na een lange pauze weer een vreemde cultuur opsnuiven. Door straatjes slenteren en je om elke hoek verbazen van de kleuren en gebeurtenissen op straat. Ik was weer op reis en ik leefde helemaal op. 

Ondanks mijn enthousiasme, bleef het sluimerde gevoel dat we ons nog steeds midden in een pandemie bevinden. Misschien heb je het zelf ook wel eens ervaren – de plotselinge paniek als je je ineens in een menigte begeeft, of dat ongemakkelijke gevoel van een druk vliegveld bij de rij van de douane. Wat vroeger als mijn tweede natuur voelde, brengt dit nu gedachten met zich mee als ‘doe ik hier wel goed aan?’.

Hoewel het op de vliegvelden ongeveer 20% minder druk is dan voor de pandemie, kan dit toch stress verhogend ervaren worden. Ik las hierover een interessant artikel van een psycholoog die dit gevoel wijt aan alle waarschuwingen die wij hebben gehad aan het begin van de pandemie om menigten te voorkomen. Onze hersenen hebben simpelweg de tijd nodig om weer te wennen aan de situatie van voorheen waar je veilig bent in een drukke omgeving. Hoewel het aantal gevallen van COVID-19-infecties aanhoudt, nemen de pieken af. Vijfenveertig procent van de wereld heeft een vaccin gekregen, volgens Bloomberg News. Zelfs bij doorbraakinfecties is het aantal ernstige gevallen lager. Bovendien hebben we in het afgelopen jaar in hoog tempo wetenschappelijke ontwikkelingen in effectieve bescherming en behandelingen gezien. Dus voor mij geldt: het is weer tijd om te reizen, maar wel met voorzorgsmaatregelen. Ken je bestemming en je eigen risicotoleranties, en wat je moet doen om veilig en gezond te blijven. Ik help je graag met mijn tips en ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *