Hoe word je een verantwoorde reiziger? – april 2021

De lock-down was voor velen ook een wake-up call om zichzelf voornemens te maken in de toekomst meer verantwoord te gaan reizen. En dat is zeker belangrijk voor onze planeet. Ik deel graag wat tips om duurzamer, bewuster en met meer respect voor de natuur en de omgeving te reizen.  Reizen met positieve impact noem ik dat.

 

Als we straks weer beetje bij beetje mogen reizen, en we mogen onze huizen uit om de wereld (weer) te gaan ontdekken, is het tijd voor een nieuwe mindset. Van “wat valt er te halen? op deze bestemming naar wat kan ik bijdragen?” aan het herstel van een lokale omgeving en zijn bewoners. Je zult zien dat je hiermee je reiservaringen zult verrijken. Reizen met een positieve impact biedt de reiziger ongekende mogelijkheden te ontdekken, te leren en bijzondere contacten en herinneringen te ervaren. 

Welke van de onderstaande ‘beter reizen’ ideeën past bij jou? 

 

  • Help overtoerisme voorkomen 

We kennen inmiddels allemaal de verhalen van een overvolle stadscentra in populaire steden als Venetië en Barcelona. Deze steden hebben grootse plannen om het toerisme beter te stroomlijnen waardoor deze steden ook weer aantrekkelijk worden voor lokale bewoners en hierdoor van een ‘attractie’ terug naar een stadsleven te kunnen transformeren. Maar ook plaatsen als de Borobudur in Indonesië of de Preikestolen-klif in Noorwegen zijn plekken waar het in het hoogseizoen krioelt met toeristen als mierenhopen. We weten allemaal dat dit zo niet langer kan.  

Wat kan jij doen als reiziger? Ga naar plaatsen waar je welkom bent, en hou rekening met de reisperiode. Bezoek toeristische plekken buiten het hoogseizoen of ontdek de mooie alternatieven die deze landen hebben. Zoals Malaga in Spanje met haar prachtige kunstmusea, of foodie-heaven Bologna. Maak kennis met de cultuur en natuur in Sulawesi, of het Finse Merengebied. Er is zoveel te ontdekken weg van de massa. Ik help je graag met ideeën, ‘weg van de massa’ is mijn specialiteit.
 

  • Omarm slow-travel 

Vóór de reisrestricties was de slow-travel beweging al in opmars, de huidige tijd van op afstand werken en het verlangen naar betekenisvolle connecties heeft deze reisstijl nog meer versterkt. Het zal niet iedereen lukken een lange periode weg van huis te zijn en bijvoorbeeld ook te werken op een locatie. Maar het principe ‘minder zien, meer ervaren’ is natuurlijk in elke reis in te bouwen.  

We hebben het afgelopen jaar allemaal genoten van wandelen en fietsen in onze eigen omgeving en waarom zouden we dit niet doen tijdens onze vakantie? De omgeving verkennen met de benenwagen is een hele mooie manier om in contact te komen met de lokale bevolking, de eetcultuur en de bezienswaardigheden. Vervang een binnenlandse vlucht voor een treinreis of wellicht de bus. Naast dat het een meer duurzame manier van reizen is dan een binnenlandse vlucht, is dit een hele waardevolle reiservaring. Onderweg geniet je van de omgeving en je maakt makkelijk contact met de lokale bevolking.

 

  • Besteed je reisbudget met impact 

De pandemie heeft tot een enorme kaalslag geleid in (kleinschalige) reisbedrijven en er zijn ontelbaar veel banen in onze branche verloren gegaan. We kunnen ons allemaal voorstellen dat de herstart van het toerisme een positieve impact zal hebben op armoede en de kwetsbare natuur.  Hoe en waar we ons reisgeld besteden kan echt positieve impact hebben. Kies bijvoorbeeld voor een lokaal familiehotel of een ecoresort in plaats van een internationale hotelketenKies voor een excursie bij een van onze lokale partners of bezoek een goedgekeurde dierenopvang.   

In Afrika heeft het effect van het wegblijven van toeristen nog voor een veel grotere ramp gezorgd. De fees voor natuurparken zijn essentieel voor het voorkomen van stroperij en het onderhouden van de wildstanden. Is een reis buiten Europa nog een stap te ver voor jou? Overweeg dan om nu al een reis te reserveren voor over een half jaar of een jaar. Deze kleine stap kan zo enorm veel betekenen voor de lokale organisaties! 

 

  • Reis Corona-veilig en reis verstandig 

Hoezeer we ook ernaar verlangen dat alles weer normaal wordt, we zullen het ‘nieuwe normaal’ moeten accepteren. Kortom, we moeten gewoon dealen met Corona. We weten inmiddels allemaal wat van ons verwacht wordt: bescherm je zelf en je omgeving door je handen te wassen, afstand te houden en een mondkapje te dragen in drukke gebieden. Test jezelf als daartoe aanleiding is en ga in isolatie als je symptomen hebt.  

Internationale grenzen zullen de komende periode aan verandering onderhevig zijn. We hebben reizen zo lang als vanzelfsprekend beschouwd, inmiddels is reizen een voorrecht geworden. Regels kunnen met weinig aankondiging veranderen, aangezien regeringen reageren op uitbraken en veranderende adviezen, en hierdoor zullen jouw plannen misschien ook moeten veranderen. Ga zeker genieten van de voorpret op je reis, maar stel je flexibel op. 

We zullen ons moeten aanpassen en rekening houden met elkaar in deze onstabiele tijden en houdt voor ogen: des te meer we rekening met elkaar houden, des te eerder zijn we terug bij het oude normaal. 

 

  • Wordt een eco-reiziger 

De pauze in het toerisme heeft natuurlijk ook de druk weggenomen van bestemmingen die worstelen met het omgaan van reizigers-afval. Denk aan de ontelbare hoeveelheid plastic waterflessen en ook de hoeveelheid water en energie die er nodig is in de hotelbranche. 

Natuurlijk neem jij al een herbruikbare waterfles – met filter- mee op al je reizen. Maar waarom pak je ook niet een herbruikbare boodschappentas, bamboe bestek, eco-vriendelijke (en plasticvrije) toiletspullen in je reistasNeem zo weinig mogelijk kleding mee (minder bagagegewicht scheelt in het broeikasgas effect tijdens je vliegreis) en pak je koffer multi-functioneel. Neem ook geen zonnebrandcrèmes mee met chemicaliën, maar kies liever een ‘reef-safe’ product. 

 

  1. Wees een empathische reiziger 

Als deze pandemie ons iets geleerd heeft, is het om te ontdekken dat we allemaal gemeen hebben, met name het belang van inter-menselijk contact. Reizen met respect en met een vriendelijke, open mind is dan ook een basis instelling voor ons als duurzame reizigers. Wees gul met fooi als je weer reist, zeker als je hiermee het verschil kunt maken in iemands leven, zoals degene die jou helpt met je koffer, je kamer schoonmaakt of je rondleidt op de bestemming. Steun goede dienstverlening in online reviews of een compliment. Verdiep je in de lokale gebruiken en bezoek religieuze bezienswaardigheden met respect. Maak foto’s zonder aanstoot te geven en koop alleen souvenirs die echt bijdragen aan de lokale gemeenschap. 

Het zijn soms de kleine dingen die het verschil maken. Als reisspecialist ken ik als geen ander de lokale gebruiken, normen en waarden en ik help je graag met tips.

Ben jij een wereldverbeteraar als het op reizen aankomt? Deel je tips als reactie op deze blog. 

 Liefs, Anja 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *