Sri Lanka: van surfen tot safari – augustus 2019

Mijn ouders namen mij als puber mee naar dit prachtige eiland. De natuur, de cultuur, maar vooral de lieve mensen hebben veel indruk op mij gemaakt. Ik kreeg een witte stip op mijn voorhoofd van een lieve vrouw en onze gids vertelde mij over reïncarnatie. Ik vond het allemaal zeer fascinerend. Deze herinneringen kwamen terug toen ik weer allemaal Sri Lanka reizen voor mijn klanten mocht samenstellen. Een maatwerkreis voor een gezin met jonge kinderen en groepsreis voor een familie van 20 man met pubers en jong-volwassene en natuurlijk hun ouders die oma’s 85e verjaardag mochten vieren! En dus wilde ik zelf ook terug naar dit prachtige eiland. Deze zomer reisde ik samen met mijn gezin 3 weken kris-kras door het eiland.

Sri Lanka leent zich goed voor een korte en lange rondreis. Er is zoveel te zien en toch is het ook mogelijk om ook in korte tijd alle highlights te zien. Wij doorkruisten in 3 weken alle mooie plekjes en maakten tijdens onze reis alweer plannen voor een volgende vakantie naar Sri Lanka.

Wat maakt Sri Lanka zo speciaal?
Het eerste wat in mij opkomt is de mensen. Vriendelijk, toegankelijk en heel gastvrij. Sri Lanka is in alle opzichten een veilig land. En de ontmoetingen die wij hebben gehad met de lokale mensen waren allemaal heel bijzonder. Ze maakten foto’s van ons, gaven snoepjes terug als wij die uitdeelden en hebben zich nooit opgedrongen, ook de souvenir verkoper hield afstand. Maar het was vooral de afwisseling. We hebben tempels gezien, een trekking gemaakt door de theeplantages. Voor het eerst op een surfboard gestaan en nachtmarkten bezocht. Olifanten, beren en herten gezien, en heerlijke curries (maar ook hamburgers met frietjes) gegeten. Heerlijk genoten van luxe hotels en de persoonlijke gesprekken bij onze ‘homestays’. Sri Lanka is de wereld in één land.

Ik deel je enkele tips:
Wij verbleven de eerste nachten niet standaard in Negombo maar op het schiereiland Kalpithiya, op ca. 4 uur rijden van de luchthaven (met onderweg een leuke lunchstop). Hier hebben we vier dagen gechilled in een relaxt klein boutique hotel met bungalows aan het strand. De jongens hebben kitesurflessen genomen en ik heb genoten van een relaxte massage terwijl mijn dochter vriendinnetjes maakte in het zwembad.

Vlakbij Kalpithiya ligt het wildpark Wilpattu. Nog redelijk onontdekt door de massa en we sliepen hier in echte safaritenten en dineerden ’s avonds rond een kampvuur. We hebben o.a. beren en een luipaard gespot.

Tissamaharama is een bekende plaats in het zuiden die vooral wordt aangedaan om Yala NP te bezoeken. Bij ons heeft het verblijf in ‘Tissa’ vooral indruk gemaakt omdat onze chauffeur ons in de avond meenam naar Katharagama (ca 45 minuten rijden). Hier bezochten we een ‘Poja-ceremonie’ en waren we getuigen van een pelgrimstocht van honderden Sri Lankanen. Zowel Hindi als Katholieken bezoeken deze tempels en offeren bloemen, oliën en kokosnoten. Wij waren de enige toeristen en mochten meedoen met de ceremonie. Een onvergetelijke ervaring!

Het plaatsje Galle wordt heel vaak als dagtrip bezocht, maar het is echt de moeite waard om hier te overnachten. Het stadje is prachtig gerestaureerd, maar er zijn ook hele leuke boetiekjes en hippe restaurantjes en zelfs wijnbars. Echt een verademing, want dat vind je niet in de rest van Sri Lanka (je eet voornamelijk in je eigen hotel). Galle heeft ook een mooi strand, dus ideaal om je rondreis hier te eindigen.

Anja Bos is eigenaresse van True Places Travel. Anja stelt bijzondere reisconcepten samen, afgestemd op de wensen en eisen van haar klanten. “Mijn specialisaties zijn maatwerk rondreizen naar de mooiste plekken in de wereld en bijzondere lustrumreizen voor jaarclubs en families. Ik ben aangesloten bij Face2Face Travel en help klanten graag met het samenstellen van hun reis zodat ze niet zelf uren hoeven te zoeken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *