Machu Picchu – april 2019

In maart dit jaar reisde ik naar Machu Picchu in Peru. Deze kennismakingsreis was georganiseerd door Riksja Travel waar ik agent van ben. We reisden van Lima via Cusco naar de “Heilige Vallei”. De vallei waar veel mensen heen gaan om een bezoek te brengen aan de Inca tempel Machu Picchu. Echt een super bijzondere ervaring! En voor velen een item op de bucketlist.

Op internet is zoveel te vinden over Machu Picchu dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Voor mij een reden om enkele meest gestelde vragen te beantwoorden.

Waar koop je Machu Picchu tickets?
Je kunt deze het meest eenvoudig kopen via je reisagent. Deze zorgt ervoor dat de tickets klaar liggen in je accommodatie of de lokale partner overhandigt de tickets op de luchthaven. Je kunt ze ook kopen via de officiële website. Vanaf juli 2017 hebben de autoriteiten in Peru het bezoek aan Machu Picchu in 2 dagdelen verdeeld om bezoekers beter te verspreiden. Je kan dus niet meer de hele dag blijven en moet kiezen tussen een ochtend- of middag bezoek.

Er zijn verschillende soorten tickets, wat betekend dat?
Er zijn inderdaad 3 soorten toegangskaarten. Het reguliere ticket voor Machu Picchu zelf, of voor een bezoek inclusief de optie om één van de twee bergen te bezoeken. Plan je bezoek op tijd want er mogen maximaal 2500 mensen per dag naar binnen en voor de twee bergen is ook een maximum bepaald.

Hoe kom je bij Machu Picchu?
Je hebt natuurlijk gehoord over de Inca Trail, een wandelroute van 2 of 4 dagen door de Heilige Vallei naar Machu Picchu. Maar er zijn ook alternatieve, minder drukke, wandelroutes. Ben je avontuurlijk ingesteld, kies dan de Jungle Trail. Je loopt niet alleen, je gaat ook downhill mountainbiken en raften onderweg. Er gaan geen wegen naar Aguas Calientes. De makkelijkste manier is met de trein en bus te nemen. Start in Ollantaytambo met de ‘Expedition Train’ van PeruRail naar Aguas Calientes (het reguliere OV is niet toegankelijk voor toeristen) en vanaf Aguas Calientes gaan pendelbussen naar de ingang van Machu Picchu. De treintickets moet je ruim vooraf bestellen en de bustickets kan je ter plaatse kopen. Zo ben ik zelf ook gereisd en de treinreis is prachtig, je reist in een zogenaamd Panaroma-rijtuig met ramen in het dak.

Wel of niet overnachten in Aguas Calientes?
Veel mensen kiezen ervoor om hier te overnachten zodat je als eerste de pendelbus kunt nemen en de zonsopgang kunt bewonderen. De toegangspoort gaat om 06:00 open en de bussen rijden vanaf 05:45, maar houdt er wel rekening mee dat er al mensen vanaf 03:00 in de rij gaan staan. Helaas is de kwaliteit van de meeste accommodaties hier niet echt geweldig, mensen komen toch wel… Wij reisden vanaf “Ollanta”, zoals de locals het noemen, in een keer door en waren rond 09:00 bij de pendelbus, en konden dus zo instappen. Geen zonsopgang, maar ook geen menigte. Natuurlijk is het druk, maar ik vond het niet overweldigend druk. De toegangsregulatie helpt hier dus bij.

Wat is de beste reistijd?
Peru kent simpelweg 2 seizoenen. Het regenseizoen is van november tot en met maart en het droge seizoen van april tot en met oktober. In het droge seizoen heb je de meeste kans op een helder blauwe lucht maar het is geen garantie voor goed weer. Ook in het droge seizoen wil het nog wel eens regen. Juni, juli en augustus vormen het hoogseizoen en zijn daardoor de drukste maanden.
Hoe reis je van Lima naar Cusco? Je kunt met de bus, maar dan moet je wel van zitten houden. De trip duurt 20 uur. Het beste is dus om een binnenlandse vlucht te boeken, je bent dan in een uur in Cusco. Maar vergeet niet van Lima en vooral van het eten in Lima te genieten.

Hoe zit het met de hoogteziekte?
Cusco ligt op ca. 3.400 meter en wanneer je land op het vliegveld, zul je dit gelijk merken. Je lichaam krijgt namelijk geen tijd om zich aan de ijle lucht aan te passen. In eerste instantie merk je alleen dat je sneller gaat ademen, maar de ochtend na aankomst is de kans groot dat je opstaat met barstende hoofdpijn en een misselijk gevoel. Hoogteziekte ofwel soroche is geen leuk begin van je vakantie en je moet er op een reis naar Peru serieus rekening mee houden. Plan je reis dus met enkele tussenstops van lager gelegen gebieden om je lichaam te laten wennen. Verder zijn er nog andere tips, zoals veel water drinken, geen alcohol drinken, matig maar voldoende eten en coca thee drinken of kauwen op bladeren.

Machu Picchu bezoeken is waarschijnlijk het hoogtepunt van je reis door Peru. Het is iets wat je goed moet voorbereiden want er komen nogal wat zaken kijken bij het organiseren van je bezoek aan Machu Picchu. Ik hoop je met dit artikel een beetje op weg geholpen te hebben.

Wil je na het lezen van dit artikel zelf op reis? Naast georganiseerde individuele reizen, kan ik ook een reis samenstellen op basis van openbaar vervoer of met een privé gids. Wil je toch wat zelfstandiger op reis? Je kunt ook met een huurauto op pad en heb je de vrijheid om de leuke Incadorpjes in de Heilige Vallei te bezoeken. Nieuwsgierig? Bel of mail mij op 06-52521024 / anja@trueplacestravel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *