Rejuvenation – februari 2018

Rejuvenation: 10 jaar jonger na een week Ayurverda en Yoga. Ik las het artikel in het Yoga magazine en dat klonk me als muziek in de oren. Ik zag grauw, was steeds vaker kortaf en het was bijna winter. De reorganisatie waarbij mijn hele team werd ontslagen had me veel gedaan. Ik was leeg. Ik besloot om te gaan en koos voor een programma in India.
Waarom India, vragen veel vrienden. Omdat hier de bakermat ligt van Ayurverda, en omdat het land me al jaren enorm boeit. En tenslotte rijd je ook 10 uur naar Oostenrijk voor een weekendje skien, dus zo gek is het nog niet.

Afgelopen januari, 2 jaar later, ging ik weer terug. Opnieuw vol verwachting om de batterijen op te laden. De warme ontvangst in Bethsaida voelde als thuiskomen. We werden opgewacht op de luchthaven en kwamen in de ochtend aan, en we mochten gelijk gebruik maken van het ontbijt en onze kamer. Na het ontbijt volgende de intake bij de dokter die mijn dosha vaststelde en een behandelplan opstelde inclusief de voorgeschreven maaltijden. Als Vatha-Pita type mag ik niet te pittig eten en juist veel groenten die gezond voor me zijn als bieten, bonen, pompoen en sellery. Bij het buffet kies je de bijbehorende producten en oh wat is het eten in India heerlijk. Elke ochtend en elke middag ontvang je een glas vers sap en een bord met fruit. Ook dat smaakt lekkerder dan thuis. Hierdoor at ik de hele week geen koek, chocola en andere snackjes en gek genoeg had ik er ook helemaal geen behoefte aan (nog steeds niet trouwens). Ik kreeg wel hoofdpijn de eerste dagen, zou dat komen door het afkicken van suiker?

Aan het einde van de middag kregen we onze eerste massage. Door twee lieve dames werd ik, na eerst een hoofd en rugmassage, van boven naar beneden als het ware ‘ingesopt’ met cocosolie. Het idee is dat de olien na een week massages intrekken tot diep in het lichaam en daar hun werking doen. Ze eindigde met een heerlijke gezichtsmassage. Mmm en dat in de wetenschap dat je morgen en overmorgen en de dag daarna etc ook nog gemasseerd gaat worden.

Hoe ziet de rest van de week eruit? Elke ochtend begonnen we om 06:45 met een uur Yoga en aansluitend de behandeling. Die bestond elke dag uit een massage door twee therapeutes en dan na afloop een behandeling die zorgt voor een diepe ontspanning. Het kan ook zijn dat je een behandeling krijgt welke toegespitst is op bijvoorbeeld reumaklachten of een huidaandoening, maar in mijn geval was het voor de stress. Ik kreeg bijvoorbeeld ‘Elikazi’ en ‘Shirodhara’. Dat is een massage met kruidenzakjes over mijn hele lichaam en daarna een kwartier warme olie op mijn voorhoofd. De stress spoelde letterlijk van mijn hoofd door deze heerlijke behandeling. De ochtendgeluiden uit de jungle deden de rest. Tenslotte nog wat kruiden op je shakra’s (die bruine stip op mijn voorhoofd) en dan word je aangekleed in een mooie badjas met muts. Het was eerst even wennen al die olie, maar zoals je op het filmpje kunt zien, ben ik daarna helemaal Zen.

Klik hier voor mijn vlog.

En dan is het genieten van het ontbijt met uitzicht op het strand. Even relaxen, afspoelen in zee of onder de douche en lekker lezen op je terras. Het is dan alweer tijd voor de lunch en het advies is om dit als hoofdmaaltijd te zien. Je moet ook bedachtzaam en langzaam eten. Hier in Nederland noemen ze het mindfullness maar het is duidelijk waar deze leer is uitgevonden. Opvallend hoe alle gasten en ook alle medewerkers zo uiterst rustig, ik zou het sereen willen noemen, door het resort lopen met smile van oor tot oor. Bij mij is het niet anders.

De rest van de middag genieten we van het zwembad of maken we een strandwandeling. We zijn ook naar het badplaatsje Kovalam geweest voor de nodige souvenirs en overal tref je de vriendelijke, beleefde, toegewijde Indiers. Wat een lieve mensen. Wat een land. Wat een ervaring. Mag ik over twee jaar weer?

Op mijn facebookpagina zie je een voor en na foto. Leuk als je daarna ook mijn pagina gaat volgen.

2 gedachten over “Rejuvenation – februari 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *